Schengen visa

Wat is Schengen?

De Schengen-zone of -gebied is een gebied dat bestaat uit 26 Europese landen die officieel alle paspoort- en andere soorten grenscontroles aan hun onderlinge grenzen hebben afgeschaft. Het gebied functioneert meestal als één enkele jurisdictie voor internationale reisdoeleinden, met een gemeenschappelijk visumbeleid. Het gebied is genoemd naar het Schengenakkoord van 1985, ondertekend in Schengen, Luxemburg.

EU-burgers hebben geen visum nodig om de Schengenzone binnen te komen, aangezien de meesten al in een Schengenland wonen. Landen buiten de EU kunnen een visum nodig hebben om de Schengenzone binnen te komen, degenen die momenteel geen visum nodig hebben, moeten vanaf 2023 een ETIAS hebben.

ETIAS

ETIAS staat voor European Travel Information and Authorization System. De Europese Unie heeft dit programma in het leven geroepen om haar grenzen te beschermen en te versterken.

De ETIAS-reistoestemming is nodig om vanaf mid 2025 een Schengenlidstaat binnen te komen. Alle bezoekers die momenteel geen visum nodig hebben om Europa binnen te komen,worden geacht zich bij ETIAS te registreren. Dit geeft hen toestemming om alle landen die deel uitmaken van de Schengenzone te bezoeken. Het is ontworpen voor korte verblijven voor zaken, toerisme en transit.

ETIAS is een visumvrijstelling, vergelijkbaar met de ESTA-visumvrijstelling voor de VS. Het is een vrijstelling voor meerdere binnenkomsten, geldig voor een periode van 3 jaar en staat bezoeken van maximaal 90 dagen toe, in een periode van 180 dagen.

 

Deze elektronische visumvrijstelling geeft reizigers toestemming om de 30 onderstaande Europese Schengen landen te bezoeken:

Oostenrijk, België, Bulgarije, Kroatië, Cyprus, Tsjechië, Denemarken, Estland, Finland, Frankrijk, Duitsland, Griekenland, Hongarije, IJsland, Italië, Letland, Liechtenstein, Litouwen, Luxemburg, Malta, Nederland, Noorwegen, Polen, Portugal, Roemenië, Slovenië, Slowakije, Spanje, Zweden,  Zwitserland.

Digitalisering van Schengenvisa

Naar aanleiding van de recente goedkeuring van nieuwe visumregels door de Raad, zullen reizigers naar het Schengen-gebied binnenkort het gemak hebben om online een visum aan te vragen.

Hoewel deze bepalingen niet onmiddellijk van toepassing zullen zijn en enkele jaren in beslag zullen nemen voor implementatie, betekent dit een belangrijke stap om het aanvraagproces voor een Schengen-visum eenvoudiger, veiliger en minder vatbaar voor diefstal en fraude te maken. De traditionele sticker zal worden vervangen door een modern, cryptografisch ondertekende barcode.

Dit is wat je kunt verwachten:

Aanvraagproces:

Aanvragers van een Schengen-visum moeten zich melden bij het consulaat om hun biometrische gegevens te laten registreren of deze te vernieuwen na vijf jaar of bij aanvraag met een nieuw reisdocument.
Modernisering van internationaal reizen:

De nieuwe visumregels streven naar modernisering, vereenvoudiging en harmonisatie van visumprocedures door digitalisering.
Dit zal zowel ten goede komen aan derde landen die een Schengen-visum aanvragen als aan EU-lidstaten die deze verzoeken verwerken, waardoor aanvragen worden gestroomlijnd en kosten voor alle partijen worden verminderd.
De overstap naar een digitaal visum zal risico's verminderen die gepaard gaan met fysieke visumstickers, zoals vervalsing, fraude en diefstal.

Toekomst van EU-visumaanvragen:

Het toekomstige enkele EU Online Visa-aanvraagplatform staat gepland om in 2028 te lanceren, met voldoende tijd voor ontwikkeling en testen.

Aanvragen van een ETIAS: Hoe werkt het?

Aanvragen van een ETIAS: Hoe werkt het?

Het aanvragen van uw visum is heel simpel.

  • laptop stap 1  Maak een online aanvraag aan op onze website.
  • flight stap 2  Bekijk wat de benodigde documenten zijn en verzamel alle vereiste stukken.
  • paper place stap 3  Stuur de benodigde documenten digitaal naar ons op.
  • recycle stap 4  Wij verwerken de aanvraag voor u bij de EU.
  • passport stap 5  Wij zorgen ervoor dat u het visum vervolgens zo snel mogelijk ontvangt.

Visa Service Desk adviseert en assisteert bedrijven bij de aanvraag van een zakelijk visum of legalisatie. Hierbij assisteren wij u administratief en verzorgen wij de complete afhandeling bij de relevante ambassade/ het consulaat. Voor deze service berekenen wij bemiddelingskosten. Wij zijn geen overheidsinstantie of daaraan gelieerd.  Alle door u te betalen kosten zijn duidelijk zichtbaar en volledig transparant tijdens het plaatsen van uw aanvraag op onze website. U heeft ook de mogelijkheid om uw aanvraag rechtstreeks in te dienen bij de betreffende overheidsinstantie. Wanneer u een aanvraag via ons platform doet, betaalt u nooit meer voor de consulaire kosten dan bij de ambassade/ het consulaat.

Contact