VS Paspoort

Het paspoort van de Verenigde Staten

Paspoorten van de Verenigde Staten zijn paspoorten die worden afgegeven aan staatsburgers van de Verenigde Staten van Amerika. Ze worden uitsluitend uitgegeven door de U.S. Department of State. Naast paspoorten in de vorm van een boekje, worden paspoortkaarten voor beperkt gebruik uitgegeven door dezelfde overheidsinstantie met dezelfde vereisen. Het is verboden voor een Amerikaanse staatsburger om de Verenigde Staten binnen te komen of te verlaten zonder een geldig Amerikaans paspoort of een conform Western Hemisphere Travel Initiative paspoort vervangend document, hoewel er veel uitzonderingen zijn. 

Amerikaanse paspoortboekjes voldoen aan de aanbevolen normen (d.w.z. grootte, samenstelling, lay-out, technologie) van de International Civil Aviation Organization (ICAO). Er zijn vijf soorten paspoortboekjes. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft sinds augustus 2007 alleen standaard biometrische paspoorten afgegeven. Paspoorten van de Verenigde Staten zijn eigendom van de Verenigde Staten en moeten op verzoek aan de Amerikaanse overheid worden geretourneerd.

Geschiedenis

Het ontwerp en de inhoud van Amerikaanse paspoorten zijn in de loop der jaren veranderd. Voorafgaand aan de Eerste Wereldoorlog was het paspoort typisch een groot diploma, met bovenaan een grote gegraveerde zegel van het Department of State, onderaan herhaald in rode was, links de beschrijving en handtekening van de drager en rechts boven zijn naam. In 1926 introduceerde het ministerie van Buitenlandse Zaken het type III-paspoort. Deze had een stijve rode kaft, met een raamopening waardoor het paspoortnummer zichtbaar was. Dit paspoort bevatte 32 pagina's.

Amerikaanse paspoorten hadden groene omslagen van 1941 tot 1976, toen de omslag in blauw werd veranderd als onderdeel van de Amerikaanse tweehonderdste viering van 1975-1977, en bleven daarna blauw tot 1933. Groene omslagen werden opnieuw uitgegeven van april 1993 tot maart 1994, en inclusief een presentatie van landschappen van de Verenigde Staten, evenals plaatsen en objecten die van belang zijn voor de Amerikaanse geschiedenis.

Aanvankelijk werd een Amerikaans paspoort afgegeven voor 2 jaar, hoewel tegen de jaren 50 op verzoek van de houder een paspoort kon worden afgestempeld zodat deze werd verlengd zonder opnieuw uit te geven. Het afstempelen voor een verdere verlenging is momenteel niet toegestaan. In de daaropvolgende decennia werden de geldigheidstermijnen voor volwassen aanvragers geleidelijk verlengd tot drie, vijf en uiteindelijk tien jaar, wat de huidige norm is.

In 1981 introduceerden de Verenigde Staten als eerste land machinaal leesbare paspoorten. In 2000 begon het ministerie van Buitenlandse Zaken paspoorten met digitale foto's uit te geven, en vanaf 2010 zijn alle eerdere series verlopen. In 2006 begon het ministerie van Buitenlandse Zaken biometrische paspoorten af te geven aan diplomaten en andere functionarissen. Later in 2006 werden biometrische paspoorten afgegeven aan het publiek. Sinds augustus 2007 geeft de afdeling alleen nog biometrische paspoorten af, waaronder RFID-chips.

De Verenigde Staten neemt deel aan de Five Nations Passport Group, een internationaal forum voor samenwerking tussen de paspoort afgevende autoriteiten in het Verenigd Koninkrijk, Canada, Nieuw-Zeeland en Australië om innovaties te bespreken met betrekking tot de ontwikkeling van paspoortbeleid, producten en praktijken.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zal naar verwachting een paspoort van de volgende generatie invoeren. Het paspoort heeft een ingebouwde gegevenschip op de informatiepagina, beschermd door een polycarbonaatcoating; dit zal helpen voorkomen dat het paspoort nat wordt en buigt, en - mocht een paspoort worden gestolen - zal de chip voorkomen dat dieven persoonlijke informatie stelen en een identiteit vervalsen. Het paspoortnummer wordt ook met een laser uitgesneden als geperforeerde gaatjes die steeds kleiner worden door pagina's, dit is enkel slechts een van de vele componenten van het 'Next Generation'-paspoort, inclusief artwork-upgrade, en nieuwe beveiligingsfuncties zoals een watermerk. 

Amerikaans paspoort in het buitenland

Visumplicht voor Amerikaanse staatsburgers zijn administratieve inreisbeperkingen die door de autoriteiten van andere staten worden opgelegd aan staatsburgers van de Verenigde Staten. Vanaf 2021 hadden houders van gewone paspoorten visumvrij of visum bij aankomst toegang tot 187 landen en gebieden, waarmee het paspoort van de Amerikaanse burger op de 7e plaats in de wereld werd gerangschikt op het gebied van reisvrijheid.
 

Visa Service Desk adviseert en assisteert bedrijven bij de aanvraag van een zakelijk visum of legalisatie. Hierbij assisteren wij u administratief en verzorgen wij de complete afhandeling bij de relevante ambassade/ het consulaat. Voor deze service berekenen wij bemiddelingskosten. Wij zijn geen overheidsinstantie of daaraan gelieerd.  Alle door u te betalen kosten zijn duidelijk zichtbaar en volledig transparant tijdens het plaatsen van uw aanvraag op onze website. U heeft ook de mogelijkheid om uw aanvraag rechtstreeks in te dienen bij de betreffende overheidsinstantie. Wanneer u een aanvraag via ons platform doet, betaalt u nooit meer voor de consulaire kosten dan bij de ambassade/ het consulaat.

Contact