Brits Paspoort

Het Britse paspoort

Een Brits paspoort is een reisdocument dat door het Verenigd Koninkrijk wordt afgegeven aan personen die in het bezit zijn van de Britse Nationaliteit. Het verleent de drager internationale doorgang in overeenstemming met de visumvereisten en dient als bewijs van staatsburgerschap.

Het geeft ook de toegang tot consulaire bijstand van Britse ambassades over de hele wereld. Paspoorten worden uitgegeven onder koninklijk gezag, dat wordt uitgeoefend door de regering van Hare Majesteit. Paspoorten voor Britse burgers worden in het Verenigd Koninkrijk afgegeven door ‘Her Majesty’s Passport Office’, een afdeling van het ministerie van Binnenlandse Zaken, sinds 2006. Alle paspoorten die sinds 2006 in het Verenigd Koninkrijk zijn afgegeven, zijn biometrisch.

De nalatenschap van het Verenigd Koninkrijk als imperiale macht heeft geresulteerd in verschillende soorten Britse nationaliteiten, en als gevolg daarvan bestaan er verschillende soorten Britse paspoorten. Alle Britse paspoorten stellen de drager hiervan in staat om consulaire bijstand te vragen van Britse ambassades en in sommige gevallen van bepaalde ambassades van het Gemenebest. Britse burgers kunnen hun paspoort gebruiken als bewijs van verblijfsrecht in het Verenigd Koninkrijk.  

Geschiedenis

Tussen 1920 en 1988 was het standaardontwerp van Britse paspoorten een marineblauw boekje met harde kaft met het koninklijke wapen erop versierd met goud. Vanaf 1988 heeft het Verenigd Koninkrijk machinaal leesbare paspoorten aangenomen in overeenstemming met norm 9303 van de International Civil Aviation Organization. Op dat moment werd het kleur van het paspoort veranderd in bordeauxrood, in overeenstemming met de meeste andere EEG-paspoorten. In maart 2020 werd een nieuw marineblauw paspoort geïntroduceerd met een ontwerp op basis van het vorige blauwe paspoort dat voor het laatst werd uitgegeven in 1988. Dit ontwerp werd geleidelijk ingevoerd over een aantal maanden, en toen het werd ingevoerd was het plan dat alle uitgegeven paspoorten blauw gaan worden in medio 2020. Alle paspoorten worden nu afgegeven met het blauwe ontwerp.  

Sinds de introductie van biometrische paspoorten in 2006, heeft het Britse paspoort elke 5 jaar een nieuw ontwerp ingevoerd. Op 10 maart 2020 is de afgifte van het nieuwe blauwe Britse paspoort van de C-serie officieel begonnen. Serie C introduceert een polycarbonaat laser gegraveerde biodata pagina met een ingebouwde RFID-chip. Ook ingebouwd in de datapagina is een decoderingslens die optische informatie ontcijfert welke is verborgen op de officiële observatiepagina en de binnenkant van de voorkant. De achterkant van de gegevenspagina van polycarbonaat dient als titelpagina en bevat een portretfoto van de drager, die doet denken aan de paspoorten van vóór 1988. Serie C heeft heel weinig kunstwerken, met een kompasroos als enige gedrukte kunst. Het paspoort heeft de nationale bloemen van Engeland, Noord-Ierland, Schotland en Wales (respectievelijk Tudor Rose, Shamrock, Schotch Thistle en Daffodil) in reliëf op de achterkant.  

Brits paspoort in het buitenland

Visumplicht voor Britse burgers zijn administratieve inreisbeperkingen die door de autoriteiten van andere staten worden opgelegd aan burgers van het Verenigd Koninkrijk. Vanaf 26 maart 2019 hadden houders van een gewoon Brits staatspaspoort visumvrij of visum bij aankomst toegang tot 185 landen en gebieden, waarmee het Britse burgerpaspoort 5e in de wereld werd van sterkste paspoorten in termen van reisvrijheid (gebonden aan Oostenrijkse, Nederlandse, Noorse, Portugese, en Zwitserse paspoorten) volgende de Henley Passport Index. 

Verlenging van het Britse paspoort

Er is een verschil tussen het verlengen van uw Britse paspoort, en het vervangen ervan als deze beschadigd of gestolen is. Het verlengen van uw paspoort, oftewel net voordat deze verloopt of kort daarna, is een redelijk eenvoudig proces dat tot 11 weken in beslag neemt. Vervanging duurt maximaal 13 weken en u moet het ‘UK Home Office’ informeren als uw paspoort gestolen of beschadigd is.

HM Passport Office classificeert uw paspoort als beschadigd als:

  • U kunt uw gegevens niet meer lezen
  • De laminaatkaft is losgekomen 
  • Er is inkt of chemicaliën op een van de pagina’s gemorst
  • Er zijn verkleuringen van uw persoonlijke gegevens (bijvoorbeeld uw naam of geboortedatum) of op de officiële observatiepagina. 
  • Een van de pagina’s is gescheurd, ontbreekt of is losgeraakt
  • De chip is beschadigd of zichtbaar door de achterkant (alleen e-paspoorten)
  • Er is enige schade aan de achterkant (bijvoorbeeld gescheurd, bijtsporen of nietjes)
  • Er is overtollige waterschade


Paspoort interviews

Mensen die nog nooit een Brits paspoort hebben gehad, of die een paspoort vernieuwen welke enige tijd geleden is verlopen, kunnen worden gevraagd om voor een interview te komen bij een paspoortkantoor (momenteel online vanwege COVID-19). 
Het interview helpt om te bevestigen wie u bent, en dat de paspoortaanvraag van u is. Het is een belangrijk onderdeel van het beschermen van uw identiteit. Het voorkomt dat andere mensen een paspoort op uw naam aanvragen.

Interviews duren ongeveer 30 minuten en u krijgt een aantal vragen die iemand die uw identiteit probeert te stelen niet kent. Ook wordt uw foto gecontroleerd om er zeker van te zijn dat deze op u lijkt. 

Visa Service Desk adviseert en assisteert bedrijven bij de aanvraag van een zakelijk visum of legalisatie. Hierbij assisteren wij u administratief en verzorgen wij de complete afhandeling bij de relevante ambassade/ het consulaat. Voor deze service berekenen wij bemiddelingskosten. Wij zijn geen overheidsinstantie of daaraan gelieerd.  Alle door u te betalen kosten zijn duidelijk zichtbaar en volledig transparant tijdens het plaatsen van uw aanvraag op onze website. U heeft ook de mogelijkheid om uw aanvraag rechtstreeks in te dienen bij de betreffende overheidsinstantie. Wanneer u een aanvraag via ons platform doet, betaalt u nooit meer voor de consulaire kosten dan bij de ambassade/ het consulaat.

Contact