Ghana Paspoort

Ghanese paspoorten

Ghanese paspoorten worden uitsluitend uitgegeven door het ministerie van Buitenlandse Zaken en Regionale Integratie aan Ghanezen die het staatsburgerschap hebben gekregen in overeenstemming met de Ghanese nationaliteitswet. Er zijn drie soorten paspoortboekjes: reguliere paspoorten, dienstpaspoorten en diplomatieke paspoorten. Ghanese paspoorten zijn geldig voor reizen waar ook ter wereld, hoewel de houder mogelijk een visum nodig heeft van het land van bestemming wanneer hij voor bepaalde doeleinden reist. Men mag niet in het bezit zijn van meer dan één geldig Ghanees paspoort van hetzelfde type.

Om het aanvragen van Ghanese paspoorten te vergemakkelijken, zijn Passport Application Centers (PAC's) opgezet rond de grote steden van Ghana, waaronder Accra, Kumasi, Tamale, Ho, Sekondi-Takoradi en in Sunyani. 22 Diplomatieke Missies buiten Ghana hebben vanaf november 2020 het mandaat om biometrische paspoorten af te geven aan Ghanezen die zich in het buitenland bevinden.

Geschiedenis

Krachtens de Independence Act van 1957 werden de Gold Coast en Ashanti Colonies, Northern Territories of the Gold Coast Protectorate en British Togoland op 6 maart 1957 samengevoegd tot de nieuwe onafhankelijke natie Ghana. De Grondwet van Ghana van 1957 bepaalde dat nationaliteit zou worden gedefinieerd in wet, en vervolgens werd de Ghana Nationality and Citizenship Act op 11 mei 1957 afgekondigd.

In 1960 werd een nieuwe Ghanese grondwet opgesteld en in 1961 werd een nationaliteitswet (nr. 62) aangenomen, maar de nationaliteitsbepalingen werden niet gewijzigd. In 1967 verleende het Ghana Nationaliteitsbesluit de nationaliteit met terugwerkende kracht tot 6 maart 1957, ook aan degenen die waren weggelaten door het datumverschil. Het schrapte ook de bepaling dat een vader of grootvader geboren moest zijn in een van de Ghanese gebieden die vóór de onafhankelijkheid bestonden. De verandering werd verleend aan de substantiële gemeenschap van Libanezen, die in een van de voormalige Ghanese koloniën of protectoraten hadden gewoond maar daar geen vader of grootvader van vaderskant hadden gekregen met Ghanese nationaliteit. Volgens de British Nationality Act van 1958 hadden deze personen hun status als Brits onderdaan behouden en bleven zij dit doen, zelfs nadat zij de Ghanese nationaliteit hadden gekregen.

Om te voldoen aan de aanbevolen normen (dwz grootte, samenstelling, lay-out, technologie) die zijn vastgesteld door de International Civil Aviation Organization (ICAO), heeft Ghana sinds maart 2010 standaard biometrische paspoorten uitgegeven, hoewel bestaande niet-biometrische paspoorten geldig waren tot november 2015 .
In december 2018 introduceerde de regering van Ghana een nieuw Premium Passport Application Centre, gevestigd in het Accra Digital Centre, om online paspoortaanvragen sneller te verwerken. Met het Premium Passport Application Center kunnen aanvragers tegen een toeslag binnen 30 minuten het paspoort aanvraagproces doorlopen.
Paspoorten die zijn afgegeven voor aanvragen die vanaf 31 maart 2019 zijn ontvangen, hebben een geldigheidsduur van tien jaar (voorheen was dit vijf jaar).

Het ministerie van Buitenlandse Zaken en Regionale Integratie heeft vanaf 1 februari 2020 een paspoortboekje van 48 pagina's geïntroduceerd (voorheen slechts 32 pagina's).

Ghanese Paspoort in het buitenland

Visumplicht voor Ghanese staatsburgers zijn administatieve inreisbeperkingen die door de autoriteiten van andere staten worden opgelegd aan staatsburgers van Ghana. Vanaf 2021 hadden houders van gewone paspoorten visumvrij of visum bij aankomst toegand tot 64 landen en gebeiden, waarmee het paspoort van de Ghanese burger op de 84e plaats in de wereld werd gerangschikt op het gebied van reisvrijheid.
 

Visa Service Desk adviseert en assisteert bedrijven bij de aanvraag van een zakelijk visum of legalisatie. Hierbij assisteren wij u administratief en verzorgen wij de complete afhandeling bij de relevante ambassade/ het consulaat. Voor deze service berekenen wij bemiddelingskosten. Wij zijn geen overheidsinstantie of daaraan gelieerd.  Alle door u te betalen kosten zijn duidelijk zichtbaar en volledig transparant tijdens het plaatsen van uw aanvraag op onze website. U heeft ook de mogelijkheid om uw aanvraag rechtstreeks in te dienen bij de betreffende overheidsinstantie. Wanneer u een aanvraag via ons platform doet, betaalt u nooit meer voor de consulaire kosten dan bij de ambassade/ het consulaat.

Contact